ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ
Attica Springboks R.F.C.

Γιατί να παίξεις Rugby

Το ράγκμπι είναι εδώ και πολύ καιρό γνωστό ως ένα ομαδικό άθλημα που αναπτύσσει κατά πολύ την ομαδικότητα, προάγει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης και ενθαρρύνει δεξιότητες ζωής όπως η ηγεσία, η γενναιοδωρία, ο σεβασμός και η πίστη.

Ο σύλλογός μας είναι φιλικός προς την οικογένεια και προσφέρει ένα φιλόξενο περιβάλλον όπου οι δράσεις της ομάδας υπερισχύουν των ενεργειών του ατόμου.

Μακροπρόθεσμα, η ιδέα της ελεγχόμενης επιθετικότητας και ο σεβασμός για τη φυσική πτυχή του παιχνιδιού είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει όλους τους συμμετέχοντες. Μπορεί να είναι ένα σκληρό παιχνίδι, αλλά όταν παίζεται στο πνεύμα του αθλήματος αυτό το στοιχείο του ράγκμπι μπορεί να βοηθήσει στο να διδάξει πειθαρχία και αμοιβαία κατανόηση του τι είναι δίκαιο, τι είναι σωστό και τι λάθος.

Εκτός από αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση που προσφέρει το ράγκμπι είναι εξαιρετικά. Μερικά προφανή αλλά σημαντικά από τα οφέλη του ράγκμπι είναι τα παρακάτω.

Είναι επικίνδυνο το ράγκμπι;

Στα μέσα ενημέρωσης, έχει συζητηθεί ευρέως το αν το ράγκμπι είναι στην πραγματικότητα ένα επικίνδυνο άθλημα για τα παιδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ράγκμπι είναι στην πραγματικότητα μία από τις καλύτερες αθλητικές πειθαρχίες που μπορείτε να προσφέρετε σε ένα παιδί. Μέχρι την ηλικία των 9 ετών, είναι ένα άθλημα χωρίς επαφή, όπου παίζεται ράγκμπι αφής ή «ράγκμπι με σημαία». Από 9 και έως 11 ετών, τα παιδιά διδάσκονται πώς να κάνουν τάκλιν και αρχίζουν να έρχονται σε επαφή, αλλά το ράγκμπι γίνεται άθλημα όπου επιτρέπονται τα τάκλιν από το Γυμνάσιο και μετά.

Ισες ευκαιρίες

Το ράγκμπι παρέχει σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες να τρέξουν με την μπάλα, να κάνουν πάσα και να παίξουν άμυνα. Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιο δύσκολο σε ένα παιχνίδι 7 ατόμων να κυριαρχεί ένας πολύ καλός παίκτης. Στο ράγκμπι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των παικτών και γι’ αυτό κανείς δεν μένει εκτός παιχνιδιού.

Οι κανόνες προάγουν την ασφάλεια

Η διδασκαλία του ασφαλούς τάκλινγκ και της ασφαλούς επαφής στο ράγκμπι είναι απαραίτητη. Για την ακρίβεια μάλιστα, το ράγκμπι έχει κατ’ εξοχήν ιστορικά προωθήσει την ασφάλεια σε όλα τα αθλήματα γενικά. Για παράδειγμα, όλη η συζήτηση στο ποδόσφαιρο για την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των τάκλιν των παικτών έχει προέλθει από το ράγκμπι, ενώ το πρωτόκολλο διάσεισης σε όλα τα αθλήματα έχει βασιστεί στις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες ράγκμπι εδώ και χρόνια, όπως οι υποχρεωτικοί και αυστηροί χρόνοι παύσης του παιχνιδιού.

Ηθικές Αξίες

Όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο ράγκμπι μαθαίνουν να σέβονται τους προπονητές και τους διαιτητές τους. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίζουν με δίκαιο τρόπο και να αποδέχονται τον ρόλο του διαιτητή, κάτι που μπορεί να φανεί στην πράξη βλέποντας για παράδειγμα την εξαιρετική διαιτησία από την ομάδα των διαιτητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2015. Οι διαιτητές στη διοργάνωση αυτή έθεσαν ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιγα όλα τα αθλήματα γενικότερα ως προς το πώς πρέπει να παίζεται ένα παιχνίδι. Όσες φορές υπήρξαν παρεκτροπές στο παιχνίδι, οι παίκτες που ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτές κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν αμέσως, μένοντας σιωπηλοί ενόσωτου τους απευθυνόταν ο διαιτητής – κάτι που δείχνει πώς οι δεξιότητες πειθαρχίας και αυτοελέγχου θεωρούνται καθοριστικές για την επιτυχία του παιχνιδιού.

Προαγωγή της δημιουργικότητας

Η δημιουργικότητα και η επίλυση των προβλημάτων είναι δύο αξίες που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα για όσα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν ράγκμπι. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι παίκτες θα μάθουν πώς να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις που με τη σειρά τους θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση καθώς μαθαίνουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Μέσω του ράγκμπι, τα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να αναλύουν και να συνάγουν γενικές αρχές για τη ζωή γενικά, που μπορούν με τη σειρά τους να ενισχύσουν την πνευματική, κοινωνική και σωματική τους ευστροφία και ικανότητα.

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων

Το ράγκμπι είναι ένα άκρως κοινωνικό άθλημα με άφθονη αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας. Οι παίκτες μαθαίνουν πώς να λειτουργούν καλά σαν ομάδα και σκέφτονται πώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται ωφελούν όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τους συμπαίκτες τους. Το ράγκμπι διδάσκει επίσης στα παιδιά ότι υπάρχουν όρια και κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ενώ τους παρέχει επίσης και ευθύνες.

Οφέλη του ράγκμπι: